سکینه روشنگر

تذکر: نوشتۀ زیر را سال پارنگاشته بودم، اینک با یاد دهانی صفحۀ فیسبوک “بیشۀ اندیشه” آن را در لحظه ای باز نشرمی کنم که من و انجینیرشیر آهنگربه بیماری کرونا مبتلا شده و با این ویروس کشنده دست وپنجه نرم می کنیم. من امیدوار و مطمئنم که از مبارزه با این دشمن بشریت نیز سلامت و سرفراز گذار خواهیم کرد. 

زاد روز فرهیخته مردی که بزرگش می داریم

بزرگداشتی از یک اندیشمند در سالروز تولدش به گونۀ دیگر
تولد پدیده ای ست مژده ده، شگفت آور و شادی آفرین
از ماه جدی سال گذشته(جنوری 2020م) من و فرزندانم برآن شدیم که در سالروز تولد همسر و پدری مهربان، اندیشمند و مبارز، طی جلسۀ با جمعی از دوستان، با رونمائی از آثارش از او بزرگداشت نمائیم. متاسفانه به علت شیوع کرونا و اجازه نداشتن تجمعات و خطرات احتمالی آن از چنین محفلی در حال حاضر صرف نظر کردیم؛ امیدوارم همه به سلامت بمانند و این امر را می گذاریم به فرصتی دیگر. لذا امروز بزرگداشتی از یک اندیشمند در سالروز تولدش را به گونۀ دیگر، با دنیای مجازی، انجام می دهیم.

و اما، ما طی زحمات یک ساله توانستیم نوشته هائی از او را طی چند عنوان کتاب گردآوری و به چاپ بسپریم که به زودی به دسترس علاقه مندان قرارخواهد گرفت.
من امروز می خواهم، پیام آور سالروز تولد انسانی باشم که بیش از نیم قرن زندگی اش را در راه مبارزۀ خستگی ناپذیر برای آزادی سرزمین و مردمش از ستم ملی وطبقاتی هدیه نموده است.
امروز پانزدهم جنوری مصادف است به سالروز تولد یکی از پیشتازان رزم میهن، یکی از طلایه داران جنبش انقلابی کشور و یکی از مبارزان سرسخت علیه امپریالیزم و ارتجاع با عملکرد های ننگین عوامل رنگارنگ شان در داخل افغانستان.
بلی! انجینیر شیر”آهنگر”، این قلۀ پر غرور مقاومت در برابر استعمارگران و ارتجاع و استبداد، بر اساس اسناد رسمی درج شده، امروز هفتاد ساله شد که برایش سلامتی، طول عمر و سربلندی آرزو می کنم، گرچه اوخودش می گوید: (سن و سالش را دقیق نمی داند، چون روز تولدش را کسی ثبت نکرده است، شاید با یکی دوسال متفاوت ثبت شده باشد) با این حال او در طول زندگی اش کم از کم 50 سال تمام را کوشیده از درد دل و رنج های نا تمام مردمش بگوید و بنویسد. رنج هائی که از آوان نوجوانی، خود نیز با گوشت و پوست خود حس کرده و علیه آن شوریده است.
زندگی نامه پر افتخار انجینیر آهنگر که شرح قسمتی از مبارزات گوناگون جنبش چپ کشور ماست، کتاب مفصلی خواهد شد که در آینده می کوشیم تهیه و بدست رس علاقمندان ارجمند قرار دهیم.
او حقایق تلخ رنج های ناتمام مردم را در سخنرانی ها، درقالب شعر و نوشتار، تحلیل اوضاع سیاسی و تاریخی و… به تصویر کشیده و طی اشعار، مقالات، جزوات و کتاب هایش در سایت ها و نشرات متعدد به نشر سپرده است. او با ایجاد تشکلات مبارزسیاسی با انواع رزم، تا پیکار مسلحانه، در جهت تحقق آرمانش در میدان های متنوع نبرد رزمیده است. او همچنان از نوجوانی تا جوانی و تا امروز می نگارد، می گوید و می رزمد. در خانه، در کارگاه، در زندان، در عسکری، در پوهنتون، درمهاجرت ها، در جبهات جنگ مسلحانه، در پشت جبهات، در داخل و در خارج از افغانستان و در هرکجای دنیا که بوده همچنان نوشته و می نویسد که آثارش موجود است.
او بارها و بارها درکنفرانس های جهانی احزاب و سازمان ها و نیروهای مبارز جهان اشتراک کرده و فریاد آزادیخواهی را برای کشورش همواره داد زده و می زند. او دربین نیروهای چپ و انقلابی درسطح جهان به عنوان یک شخصیت اندیشمند، متعهد، باورمند، صاحب نظر و مبارز شهرت دارد. او در مصاحبه و گفتگو با نهادهای سیاسی بین المللی همچنان صدای ناشنیده شدۀ مردمش را فریاد کرده است.

او مبارز اندیشمندی است که آگاهانه ره می سپرد و راه می نمایاند تا همراهان را چراغی باشد به سوی روشنایی و مشت محکمی باشد بر دهان یاوه سرایان.

او سخنوری است ماهر و آگاه که در کنفرانس ها، میتنگ ها و تظاهرات دربرابرهزاران مخاطب سخنرانی کرده وسخنانش پتک گرانی است بر فرق قهار استبداد و چکاچاک مسلسلی است به سینۀ پرکین امپریالیزم و ارتجاع هار.

انجنیر شیر”آهنگر” همچنان با مطالعات عمیق اجتماعی و سیاسی و درک درست قانونمندی های تکامل اجتماعی و قوانین مطرح و حاکم در جوامع طبقاتی، طی آثار ارزشمندش سخت کوشیده علت و عوامل بدبختی ها را ردیابی کند و راه بیرون رفت از آن را علامه گذاری نماید.
او با قدی افراشته و رزمنده درفش مبارزه اش را همچنان پرتپش و پرهیجان در جولان نگهداشته و با غرور و خلل ناپذیر به پیش می شتابد که گام های استوار و پر قدرتش مستحکم باد.
او با پشتکار و هدفمند، وقت را لحظه به لحظه غنیمت شمرده، بی وقفه و بدون درنگ می اندیشد، جست و جو وتحقیق می کند و می نویسد. او مدبری آگاه است، تحلیلگری ماهراست و در قطار متفکران بزرگ و کم نظیر جامعۀ ما جایگاه شایسته ای دارد.
او هر ازگاهی در گوشه گوشۀ افغانستان، از وادی هریوا تا کوهپایه های سر به فلک هندوکش و پنجشیر و از نیمروز سوزان تا دامنه های سپینغر درننگرهارهمیشه بهار و بلخ و بامیان باستان سفر کرده و درد دل مردم، رفقا و دوستانش را از نزدیک شنیده است و مشکلات جامعه را مطالعه نموده و تحلیل واقعبینانه از جامعه اش برای تغییر اوضاع در دسترس مبارزان قرارداده است.

لازم به ذکر است که وی رنج های بی شماری را نیز دراین راه متحمل گشته که با یاد آوری هر یک از آن، گاهی درد سوزناکی در پیکرش احساس می کند.
طی بیش از سی سال زندگی مشترک با او دریافتم که انجینر “آهنگر” یکی از بهترین نمونه های اخلاق، کرکتر، پشتکار، بردباری انقلابی، فداکاری و یکی از بهترین الگوهای آرمانگرای انسانیت می باشد. او با قلبی پر از عاطفه انسان های مظلوم دیارش را دوست می دارد. او با احساس پاک و کلامی شیرین و دلچسپ بر هرانسانی که او را یک بار دیده باشد اثر می گذارد، در عمق احساسش راه می یابد و هرگز فراموشش نمی کنند. او انسانی صادق، اصولی و با پرنسیپ است و هرگز با اصولی که آگاهانه و با تعهد پذیرفته و در تکاملش نقش داشته، معامله نمی کند و در ارائه و دفاع ازآن قاطع است. اما باهرگونه دکماتیسم و خشک اندیشی، چنانکه با بی پرنسیپی وغیراصولیت، مبارزه نموده و مخالف است.
فرزندانش خود را دارای بهترین پدر، مربی، پشتوانه و رفیق و من به حیث خانمش او را بهترین همسر، یار و یاور، همراه وهمگام تمام لحظات زندگی ما می دانیم؛ من گاه گاهی احساساتم را نسبت به او دراشعارم بیرون داده ام و این هم چند نمونه از تبارز احساس من به عنوان همسرش:
صفای حرمت عشقت چنان به خویشم خواند
که در چکاد غـــرور تــــو آشـــیـانــــه زدم
****
گوهرناب سخن های تو بیدارم کرد
و کشیدم پـــر پــرواز به دنیای دگر
****
با غــــزل های تو جـــادو شده دنیای دلم
عشق رویای من ای مونس شب های دلم
باتو بودن، باتوگفتن، باتو هـــمراه شدن
رنگ هـــستی زده بر پیکر شـــیدای دلم
او برای رفقای نزدیک و فامیلش همواره دبیر و رهنمای اخلاق پسندیده و استادی ورزیده بوده که همیشه قضایای مهم زندگی را برای شان رهنمون شده است.
یاد آوری خاطرات گذشته در سالروز تولد، فرصتی است که گاهی و در موارد مشخصی و از افراد معیینی به نگارش تاریخ می انجامد و امروز نیز ازهمین فرصت ها است.
برخی از آثار و نوشته های انجنیر”آهنگر” را که در تمام دوران مبارزاتی اش به موارد مختلف تحلیل شده و بعضاً به نشر رسیده است، خوشبختانه توانستیم در طی سال 2020 م درقالب چندین عنوان کتاب گردآوری نمایم که همین اکنون در دست چاپ سپرده شده است. مرام ما این است که در اولین فرصت، کتاب ها به دسترس خوانندگان عزیز و علاقه مندان قرار بگیرد تا اسناد ومدارکی باشد برای نسل جوان کشور. اینک لیستی از این کتاب ها:

نگاهی به تغییر وتحولات پنجاه سال اخیر در افغانستان
تاریخ وجنبشی سرافراز و مبارزانی قامت افراشته وپاکباز
باز می جوشد هریوا
اهمیت استقلال و مسئلۀ ملی
ماهیت امپریالیسم و کردار وحشیانه اش
اسطوره های رزم – یادوارۀ چند شهید
آثار فلسفی – اجتماعی
دربارۀ تشکیلات
جنگ وتاثیرات آن برتکامل اوضاع سیاسی – نظامی افغانستان

(همۀ این کتابها دراواسط سال 2021م چاپ ونشر شده و به دسترس برخی دوستان قرارگرفت)

سکینه روشنگر